Priključi se

Vijesti


Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/hdzbihtr/public_html/templates/gk_game/lib/framework/helper.layout.php on line 199

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/hdzbihtr/public_html/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Priopćenje za javnost povodom peticije „Stop mostarizaciji Travnika“

Povodom pokrenute akcije lokalnih općinskih organizacija stranaka SDP, NS i NiP, obvezni smo informirati javnost o tzv. „mostarizaciji“ Travnika. Prije svega odmah na početku da nedvosmisleno konstatiramo, ideja, prijedlog i politika OO HDZ BiH Travnik je jedinstven grad Travnik kao istinski administrativni, kulturni, politički, povijesni i obrazovni centar Središnje Bosne. Ne zalažemo se i ne želimo bilo kakvu podjelu grada ili općine. Priča o podjeli je laž izmišljena od strane stranaka sa sjedištem u Sarajevu kako bi se po ustaljenoj praksi diskreditirali svi prijedlozi koji ne odgovaraju političkom Sarajevu. Umjesto da daju i elaboriraju argumente zbog čega su protiv prijedloga OO HDZ BiH Travnik, služe se izmišljotinama, a sve radi zadržavanja postojećeg lošeg stanja, dvostrukih standarda i skupljanja jeftinih političkih poena.

Iako navedene stranke znaju, ipak radi javnosti koja možda ne zna, ponovit ćemo suštinu prijedloga OO HDZ BiH Travnik.

Ustav Federacije BiH (Amandman XXV), kao i Ustav Županije Središnja Bosna (Amandman XV), predviđao je jednako uređenje Travnika i Mostara, ali to nije u stvarnosti ostvareno radi intervencije Visokog predstavnika koji nije postupio jednako i očekivano. Naša ideja je jednako uređenje Općine Travnik kao i grada Mostara, odnosno Mostara kao centra Hercegovačko-neretvanske županije i Travnika kao centra Županije Središnja Bosna. Zašto istovremeno jedan model može u Mostaru, a ne može u Travniku? Kako je moguće da je istovremeno jedan model dobar za Mostarce, a loš za Travničane? Iako navedena ustavna rješenja tretiraju samo Mostar i Travnik, smatramo kako te dvije jedinice lokalne samouprave ne bi trebale biti izuzetak, već isti i/ili sličan model treba primijeniti i na mnoge druge općine i gradove u BiH, a naročito one koje imaju multietničan karakter jer su upravo rješenje iz Mostara jedan od načina održavanja i ostvarivanja istinske multietničnosti. Problem u navedenom rješenju nije u sadržaju, već u činjenici što je samo i isključivo implementiran u jednom gradu (Mostar) i više nigdje, iako ne postoji niti jedan valjan argument da bi samo Mostar od svih općina i gradova u BiH trebao biti poseban.

Zalažemo se za preustroj općine Travnik u grad Travnik, koji će obuhvatiti postojeću teritoriju, s više izbornih područja, s jedinstvenom administracijom, te novim Statutom. Želimo uređenje Travnika utemeljeno na principima „Promemorije travničkih Hrvata“, kao povijesnog dokumenta koji predstavlja osnovu za sve procese oko pitanja statusa Travnika. Ideja „Promemorije travničkih Hrvata“ je multietničan, multikulturan i multikonfesionalan grad istinskih ravnopravnih građana, naroda i gradskih područja. Smatramo da samo uz najširi mogući konsenzus u Travniku, uz uključivanje nezaobilaznih čimbenika društvene i političke zbilje, te stvaranje demokratskih instrumenata zaštite kolektivnih prava Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda, ali i pripadnika nacionalnih manjina, kao i svih građana, možemo izgraditi grad Travnik i državu Bosnu i Hercegovinu kao moderno društvo i buduću zemlju članicu Europske unije, utemeljenu na pozitivnim civilizacijskim dostignućima i standardima. Znajući da je preduvjet istinskog rada lokalne vlasti na dobrobiti svih žitelja lokalne zajednice samo pravedna politička reprezentativnost predstavnika svih naroda i građana koji žive u istoj bez obzira na njihovu brojnost, smatramo da Travnik kao jedinicu lokalne samouprave, a i ne ograničavajući se samo na njega, treba urediti na način koji osigurava ravnopravnu zastupljenost svih naroda i građana u lokalnoj vlasti.

S obzirom na ovo, pitamo organizatore sramne spomenute peticije:

Je li navedeno podjela?
Je li u navedenom ima ikakvog ekstremizma ili nacionalizma?
Je li navedeno protivno važećoj legislativi u BiH?
Kako bilo kome tko istinski voli Travnik i BiH može smetati zalaganje za jedinstven grad i državu ravnopravnih građana i naroda?
Što je u toj ideji problematično?

Travnik ispunjava sve zakonske uvjete da bi bio grad. Travnik ima više od 30.000 stanovnika, pri čemu u urbanom dijelu živi više od 10.000 stanovnika, administrativno je sjedište županije i važno kulturno-povijesno središte. Uostalom, većina županijskih administrativnih sjedišta u Federaciji BiH su gradovi. Ne smijemo dopustiti da Travnik bude izuzetak, odnosno jedini administrativni centar županija koji nema status grada.

Naš stav je da Travnik nesumnjivo treba biti grad. Uostalom, Travnik je oduvijek bio administrativni centar, kao glavni grad BiH 150 godina, a već dulje od dva desetljeća glavni grad Županije Središnja Bosna. Travnik kao grad sa više izbornih područja omogućava punu ravnopravnost svih građana, naroda i dijelova grada, čime se relaksiraju međunacionalni odnosi, što je preduvjet stvaranja pozitivne društvene klime. Uvjereni smo da je takav Travnik moguć i da Travnik može i treba biti primjer za uređenje i drugim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Vidimo Travnik kao predvodnika pozitivnih kretanja u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na sve navedeno, doista nas iznenađuje da se tzv. multietničke stranke najviše protive našem prijedlogu. Dakle, multietničke stranke se protive prijedlogu kojim se želi osnažiti multietničan karakter Travnika!? Ovo je krajnje nevjerojatno. Upravo takve stranke trebaju biti najveći ideolozi, promotori i zagovornici rješenja kojima se nastoji očuvati i ojačati multietničnost društva BiH. Očito takve stranke ili nisu multietničke ili ne znaju što to znači. Također, osim neznanja, iste krasi i nevjerojatno političko licemjerstvo. U Travniku niti jedne sekunde nije bio „poseban“ Statut, a u Mostaru je već godinama, a navedene stranke niti su pokrenule bilo kakve peticije protiv „mostarizacije“ Mostara, a niti vodile kampanju protiv toga, dok u Travniku prave alarmantno stanje. Zašto? Pa možda se odgovor krije u prethodnom osvrtu oko multietničnosti. Navedenim stranka odgovara „posebnost“ Mostara jer je dole jedan narod najbrojniji, a u Travniku drugi. Sasvim logično se nameće pitanje, zar ne bi multietničkim strankama trebalo biti svejedno koji je narod najbrojniji? Zar ne bi one trebale jednako tretirati sve narode? Očito navedene stranke žele pod plaštom borbe za multietničnost provoditi politiku u interesu samo jednog, a ne svih naroda u BiH. Multietničnost im dođe kao politički celofan u kojem će zamotati svoje istinske nacionalne, pa i nacionalističke namjere i programe koji su nam svima već dobro poznati.

Naposljetku, ponavljamo, oduvijek smo bili i bit ćemo za jedinstven Travnik. Nikakvi spinovi i trikovi otvorenih i prikrivenih nacionalista i unitarista nas neće pokolebati u toj borbi. Smatramo da je naš prijedlog u interesu svih građana i naroda Travnika, ali i dijelova Travnika, jer osim zastupljenosti i građana i naroda, nudimo i model kako bi se osigurala zastupljenost i svih dijelova Travnika kao preduvjet ravnomjernijeg razvoja naše općine i grada. Želimo razvijen grad Travnik i pozivamo sve na suradnju oko tog cilja. Sučeljavanje različitih mišljenja je uvijek dobro, ali treba koristiti argumente zasnovane na istini, a ne služiti se lažima i obmanama. Takvo nešto samo može stvoriti velike probleme za sve, a to nikom ne treba i ne smije biti u interesu. Stoga, još jednom pozivamo organizatore besmislene peticije „Stop mostarizaciji Travnika“ da svi zajedno radimo na napretku Travnika, a ne da nastave plašiti i zavaravati građane Travnika raznim izmišljotinama.

OO HDZ BIH TRAVNIK

Priopćenje za javnost "Hrvatske koalicije za Travnik"

Odgovor na priopćenje OO SDA Travnik

Kada je u pitanju rad Općinskog vijeća Travnik, održavanje, odnosno prekid posljednje sjednice OV Travnik dužni smo prije svega zbog istinitog informiranja javnosti reagirati službenim priopćenjem. Kako smo svjedoci klasičnog pokušaja obmane javnosti od strane SDA Travnik te bijega od svake političke, ali prije svega ljudske i moralne odgovornosti od problema koje tište Travnik i našu zajednicu, odlučili smo reagirati.

Vrlo opasne poruke, ali sada je svima jasno, direktne i neskrivene poslali su iz travničke SDA. Poruka da je hrvatski narod „manjina“ i kao takav se nema što pitati je šovinistička i sigurni smo ne predstavlja stav nijednog Bošnjaka, kojemu je u srcu Travnik, ali i Bosna i Hercegovina.

U priopćenju SDA jasno se iščitava kako oni sebe zovu „većinom“, a kako smo svi mi, koji nismo oni ili kao oni, „manjina“. Prema njima je u Travniku sve u redu, osim što je jedini problem „manjina“, samim time što je neodgovorna i neposlušna, što ne poštuje „većinu“ i slijepo sluša njihove želje. Valjda se podrazumijeva da se na svaki mig „većine“ mora odgovoriti promptno i podanički, jer čemu uostalom i koristi „manjina“, nego da ponizno služi i izvršava sve što se od nje traži. U protivnom je „manjina“ neodgovorna i za svake sankcije i prijetnje, kako i završiše priopćenje iz SDA, jer prema „manjini“ se poduzimaju mjere što bi drugo.

Kao takvi nemamo pravo na stav, mišljenje, glas, političku poruku, rad ili bilo kakvo pravo u Travniku osim ono koje nam da „većina“. Ta „većina“ možda ima pravo procijeniti i odlučiti što „manjina“ smije ili ne smije.

Ne trebamo ići daleko u povijest i sjetiti se primjera Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku. Za neosporna prava na imovinu „većina“ dobije sve i odmah, a „manjina“ mora proći sve sudske instance i na kraju u Strasbourgu dobiti pravo i to ne za sve, nego zašto se uspije izboriti na bjelosvjetskim sudovima. Tako ste se odnosili prema problemu povrata crkvene imovine, sada znamo zašto, to ste jasno ukazali priopćenjem, zato što smo „manjina“, a vi „većina“.

Sada je jasno zašto i selo Maljine, nema vodu. Iako ustrajavamo godinama na rješavanju ovoga problema, kako bi omogućili povratnicima u ovo selo samo vodu, koju valjda u 21. stoljeću trebaju imati svi, vi uporno sabotirate rješenja. Naravno, vi ste „većina“, može vam se. Dokaz tomu je činjenica da vodu ima dio sela gdje živi „većina“. Dakle, nije dovoljno da je nad „manjinom“ načinjen ratni zločin, gdje još uvijek ni kosti svih strijeljanih nismo našli i dostojno ih ukopali, nego ni vodu ne smijemo dobiti, iako smo sve spremni platiti i svu smo infrastrukturu napravili.

Selu Orašac ne može dobiti struju, jer „većina“ to ne želi omogućiti „manjini“, usprkos tomu što je i tu napravljen strašan ratni zločin. Selo je protjerano, kuće popaljene i porušene, a kada se nakon 25 godina vraća „manjina“, koja samo želi živjeti život dostojan čovjeka, onda „većina“ odluči da ne smiju imati struju, jer će se možda stvarno i vratiti na svoja vjekovna ognjišta.

„Većina“ ima pravo blokirati sve, ne isplaćivati plaće jednoj javnoj ustanovi samo zato što je predstavnik „manjine“ tamo ravnatelj, čak i kada je inspekcija koja je poslana od „većine“ ustvrdila da nema bilo kakvih propusta u službi „većina“ jedva pušta plaće, a blokira mnoge druge isplate mada nikakvo pravo ne polaže na to.

„Manjina“ u javnoj upravi i poduzećima može dobiti priliku za posao ne kada to po Ustavu imaju nego kada i ako se smiluje „većina“ jer tko je „manjina“ da po Ustavu ili Zakonu ima pravo kada je tu „većina" da određuje i daje pravo.

Zemljište i prirodna dobra koja su u vlasništvu „manjine“ kao što je plato Galice se mogu „čerečiti“ i pod koncesiju davati kako to kaže „većina“, jer tko je „manjina“ da kaže što oni žele, tko njih bilo što pita, oni su svakako „manjina“.

Kako „manjina „ može imati ulicu po imenu Nobelovca koji je igrom slučaja pobrojan u „manjinu“, a rođen u ovom gradu jer on je "manjina" i nema pravo da se grad ponosi na njega tko mu je kriv pa je "manjina". Ovdje „većina“ procjenjuje tko što može, a tko ne može.

Na kraju tko je „manjina“ da konzumira svoje pravo da ako je načelnik iz reda većine da vode i sazivaju Općinsko vijeće Travnik, tko su oni da procijene i sazovu vijeće kada to može raditi "većina", u biti tko su oni uopće kada tu postoji „većina“?

Gospodo iz SDA, Načelniče i svi vi koji se smatrate tom „većinom“ treba vas biti sramota kako se odnosite prema cijelom konstitutivnom narodu i njegovim predstavnicima, i svemu onome što su dali ovom gradu i našoj lokalnoj zajednici. Trebate se sramiti pred vašom djecom i budućim generacijama. Gradili smo i gradimo ovaj grad i općinu. Na prostorima Travnika stoljećima živimo zajedno, donosili smo zajedničke odluke koje se tiču svih nas i u prošlosti i vjerovali da ćemo zajedno graditi bolju budućnost za sve.

Zajedno pokušavamo premašiti sve probleme pa i ove gore pobrojane, jer oni su ne samo problemi jednog naroda nego sramota svih, zato smo o njima nedovoljno i govorili, prenosili u javnosti nošeni razmišljanjem da za sve treba još malo vremena da i vi uvidite da nam je zajedno graditi i raditi.

Ipak, koliko god mi bili spremni za razgovore, kompromise i suradnju, Vi nas podcjenjujete i vrijeđate gospodo. Nismo mi nikakva „manjina“ ovdje, Travnik je i naš grad i naša općina, ovdje smo koliko i vi i ovaj prostor volimo u najmanju ruku jednako i imamo pravo donositi odluke te konzumirati sva prava koja nas sljeduju, a ne koja nam netko pokloni.

Očito da vi imate neke druge ciljeve čim vam je cijeli jedan narod problem, a ne samo vijećnici iz tog naroda. Radujemo se Vašem odgovoru i pokušaju demantija, ali to ćete imati priliku samo rješavanjem navedenih problema, kao i zahtjeva koje smo Vam dostavili. Dajte svoj doprinos da riješimo pitanje vode i struje povratnicima, da zaštitimo naš Vlašić i Galicu, da radimo po zakonima. Napominjemo kako ovo čak i nema veze s Vašim simpatijama ili antipatijama prema hrvatskom narodu i njegovim legitimnim političkim predstavnicima, pa ni njihovom radu, ovo se tiče prije svega dobrih i iskrenih namjera, prema svom susjedu i zajedničkoj budućnosti na ovim prostorima.

Osim zaštite interesa i identiteta našeg naroda, minimum traženja je poštivanje, jer smo mi narod koji ima političku kulturu i tradiciju te svoje dostojanstvo, koje je iznad svih drugih interesa. Ispoštujte ovo ovdje izneseno, osigurajte žiteljima travničke općine minimume za normalno življenje i ljudsko dostojanstvo, nemojte ih ponižavati, bez obzira o komu se radi i odgovorno tvrdimo da će velika većina problema biti riješena.

OO HDZ BIH TRAVNIK
OO HDZ BIH 1990 TRAVNIK
OO HSS STJEPAN RADIĆ TRAVNIK
VIJEĆNICI "HRVATSKE KOALICIJE ZA TRAVNIK"

ODRŽANA X. IZBORNA SKUPŠTINA ŽO HDZ BIH ŽSB

29. lipnja 2019 godine, u Franšiznom centru BiH, u Vitezu, održana je X. Izborna skupština Županijske organizacije HDZ BiH Županije Središnja Bosna.

Izborna skupština, koju je otvorio predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović, počela je intoniranjem himne hrvatskog naroda i minutom šutnje za sve poginule i umrle članove HDZ-a BiH i hrvatske branitelje.

Nakon izabranih radnih tijela skupštine, predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović podnio je izvješće o radu ŽO za mandatno razdoblje od 2015. do 2019. godine. Financijsko izvješće podnijela je predsjednica Nadzornog odbora Ankica Kolar Jurčević.

Uz kratku raspravu gdje je konstatiran uspješan rad ŽO HDZ BiH ŽSB, Izvješća o radu jednoglasno su usvojena.

Nakon toga uslijedio je izborni proces skupštine gdje su izaslanici jednoglasno izabrali nove članove ŽO HDZ BiH ŽSB: Igor Vrljić, Miroslav Zelić (Bugojno), Mirjana Plavčić, Suzana Krišto, Emil Velte (Busovača), Anto Sivonjić (Dobretići), Branko Stanić, Branko Golub (Fojnica), Ivo Šimunović, Anto Lukić (Jajce), Mladen Mišurić Ramljak, Ana Tolo Ivičević, Dejan Štekić (Kiseljak), Radoje Vidović, Feliks Vidović (Kreševo), Stjepan Dujo, Marjan Marjanović (Novi Travnik), Bojan Domić, Dragan Solomun, Niko Grganović (Travnik), Dražen Matišić, Igor Blažević (Uskoplje), Marina Pendeš, Anto Matić, Tomislav Bošnjak Matić i Boris Marjanović (Vitez).

Po dužnosti članovi ŽO HDZ BiH ŽSB su: Marinko Čavara, Lidija Bradara, Josip Kvasina, Zdenka Džambas, Ilija Nakić, Anto Spajić, Ankica Đuran i Dario Plavčić.

U Nadzorni odbor ŽO HDZ BiH ŽSB izabrani su: Greta Kuna (Bugojno), Suzana Barić (Jajce) i Mario Margel (Vitez).

Konstituirajuća sjednica X. saziva ŽO HDZ BiH ŽSB održat će se naknadno.

BOJAN DOMIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA OO HDZ BiH TRAVNIK

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog odbora HDZ BiH Travnik koja je održana u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. godine nakon provedenih unutarstranačkih izbora u temeljnim ograncima i Izborne skupštine općinske organizacije, za predsjednika OO HDZ BiH Travnik jednoglasno je izabran dosadašnji predsjednik Općinskog odbora Bojan Domić.

Bojan Domić je diplomirani politolog, aktualni ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi ŽSB i tajnik ŽO HDZ BIH ŽSB.

ODRŽANA 11. IZBORNA SKUPŠTINA OO HDZ BIH TRAVNIK

U petak, 14. lipnja 2019. godine u velikoj sali Općine Travnik održana je 11. Izborna skupština OO HDZ BIH Travnik. Izbornoj skupštini prethodile su skupštine jedanaest temeljnih ogranaka OO HDZ BIH Travnik na kojima su se izabrali Izvršni odbori, izaslanici i kandidati za Općinski odbor.

Izborna skupština koju je otvorio dosadašnji predsjednik OO HDZ BIH Travnik Bojan Domić počela je intoniranjem himne svih Hrvata „Lijepa naša“ te minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje i preminule članove HDZ BIH.

Nakon izabranog radnog tijela skupštine Bojan Domić podnio je izvješće o radu OO HDZ BIH Travnik u mandatu 2015.-2019.
U izvješću se između ostalog osvrnuo na dva izborna ciklusa u kojima je HDZ BIH Travnik ostvario značajan rezultat, 2016. godine povećan je broj vijećnika u Općinsko vijeću Travnik na sedam od devet koliko čini „Hrvatska koalicija Travnik“, dok je na Općim izborima 2018. godine HDZ BIH Travnik ostvario najveći rezultat u županiji Središnja Bosna unutar HDZ BIH te ponovio rezultate devedesetih godina. Zahvaljujući navedenim rezultatima Travnik ima zastupnika u Saboru ŽSB i Domu naroda u parlamentu FBIH Iliju Nakića i ministra u Vladi ŽSB Bojana Domića.
Predsjednik se također osvrnuo i na ostale aktivnosti u proteklom razdoblju među kojima se izdvajaju infrastrukturni projekti sa razina općine i županije, povećana razina suradnje s dijasporom, uključivanje mladih ljudi u rad stranke, podržavanje kulturnih i društvenih događaja, kreiranje Promemorije travničkih Hrvata kao odgovor na ravnopravan ustroj Grada Travnika. Domić je na kraju ustvrdio da je rad stranačke organizacije bio uspješan uz napomenu da je potrebno još mnogo rada za nastavak borbe za opstojnost na ovim prostorima i da je to samo mali doprinos društvu s usporedbom na žrtvu hrvatski branitelji Travnika u proteklom domovinskom ratu.

Uz kratku raspravu gdje je konstatiran uspješan rad OO HDZ BIH Travnik Izvješće o radu je jednoglasno usvojeno.

Također je jednoglasno usvojeno i pozitivno financijsko izvješće koje je prezentirao član Nadzornog odbora Nikola Biljaka.

Nakon pozdrava gostiju pristupilo se izbornom procesu skupštine gdje je 90 izaslanika izabralo nove članove Općinskog odbora kojeg čine: Josip Malić, Bojan Domić, Danijel Blažević, Zdravko Batinić, Sanda Solomun, Vlatka Lovrinović, Niko Grganović, Ljupko Sučić, Dragan Solomun,  Valentin Matošević, Ilija Nakić, Anto Spajić, Nikolina Bikić, Nikola Biljaka, Ivo Kolenda, Mato Jozak, Mijo Baltić i Mladen Stojanović koji je ušao po dužnosti kao predsjednik OO Mladeži HDZ BIH Travnik uz napomenu da će se nakon provedbe izborne skupštine pridružiti i predsjednica OO Zajednice žena HDZ BIH „Kraljica Katarina Kosača“ Travnik.

Za Nadzorni odbor izabrani su: Goran Pejaković, Kristijan Perić i Niko Marjanović.

Pred novim Općinskim odbor je da u narednim danima izabere predsjednika i Predsjedništvo OO HDZ BiH Travnik.

Predsjednik Čović: Minimum minimuma – izborna legitimnost; BiH je morala dobiti status kandidata za EU

Nakon zanimljivog vikenda u kojemu je zasjedao Hrvatski narodni sabor, izabrao novog/starog predsjednika i ostale dužnosnike te donio do sada možda i najvažnije strateške odrednice hrvatskih političkih stranaka, upravo u talk showu “Dobar, loš, zao” kod urednika Marija Vrankića o svim aktualnim političkim pitanjima govorio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u prvom većem intervju nakon sabora.

Subscribe to this RSS feed
Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK